Annika Ohlsson har högläsning. Under tiden passar Einstein och Hil på att kela med de boende.
– Det är så roligt när de kommer hit och hälsar på. Jag tycker om att kramas, säger Ture Axelson på Skogsgläntan i Lycksele.
Besökshundar i vården är ett relativt nytt begrepp inom demensvården i länet.
Annika Ohlsson i Lycksele och hennes hundar Einstein och Hil är något av pionjärer För Annika själv har det blivit en positiv vändning i livet, samtidigt som hon och hennes hundar får glädja andra.
Annika hade varit långtidssjukskriven efter en muskelförlamning från tårna upp till halsen när hon fick chansen att arbetsträna hos Studieförbundet Vuxenskolan. Idén föddes att hon – som sedan tidigare hade 20 års erfarenhet av demensvården – skulle vara ute på boenden och ha olika aktiviteter som till exempel läsning och allsång.
Kär i Einstein
Samtidigt hade man från norrbottniskt håll hört talas om besökshundar i vården och det ena gav sen det andra.
– På Blocket blev jag kär i Einstein, en Irish softcoated wheaten terrier, som jag hämtade i Skellefteå. Livet var pest efter sjukdomen och jag ville bara vara inomhus. Han gav mig livet tillbaka och efter en mycket djup svacka hittade jag glädjen igen tack vare Einstein, berättar Annika.
Hon är dessutom fodervärd för charmtrollet Hil, en Russkaya tsvetnaya bolonka, som hon hittade i Umeå.
Sen ett år tillbaka är Annika, Einstein och Hil, ett stående inslag på tio olika boenden i Lycksele. I början var det i projektform, numera är hennes besök schemalagda och i studiecirkelform via Vuxenskolan.
Vi får följa Annika, Einstein och Hil till Skogsgläntan. Annika är noga med att hundarna får jobba själva, det brukar fungera bäst så.
Skön stämning
Einstein och Hil skuttar runt bland de boende och det råder ingen tvekan om att fyrfotingarnas entré skapar skön stämning i samlingssalen.
Hundarna är rättvisa när de går runt och hälsar på alla, eller hoppar upp i soffan för att kela en stund
– Vad jag har längtat efter dig, säger en dam samtidigt som hon med vana händer stryker över Einsteins päls.
Ture Axelson från Hedvik är också överväldigad.
– Jag tycker mycket om hundar och det är så roligt när de hälsar på. Vi kramas en stund och även Annika kan få en kram, säger Ture och ler lyckligt.
Sätter guldkant
Annika läser ett stycke ur boken ”En naken karl i Paris”, samtidigt som Einstein och Hil sätter guldkant på tillvaron för de boende.
Annika Ohlsson tycker själv att hon har världens bästa jobb, samtidigt som hon och hennes hundar får glädja så många andra.
– De boende har levt ett långt liv och vi är skyldiga att visa dem respekt även om vardagen inte längre fungerar som den borde.
Article printed from Västerbottens Folkblad: http://www.folkbladet.nu
URL to article: http://www.folkbladet.nu/281727/2012/01/18/einstein-ger-guldkant
Click here to print. |